ÄR MÄN MÄNNISKOR?

31.07.2018

Den 7 mars i år påstod jag i en blogg, möjligen lite oväntat för vissa, att kvinnor är människor https://www.moralisk-kompass.se/l/kvinnor-ar-manniskor/ Jag kom ganska snabbt fram till slutsatsen att kvinnor faktiskt är människor. Denna slutsats, som inte förvånade mig men som möjligen kan ha upprört en och annan man, leder till att kvinnor ska behandlas jämlikt med män. Lika lön för lika arbete. Lika rätt att gå klädd som hon eller han vill, till karriär, till frihet.

Efter en händelse i min närhet för en tid sedan, måste jag nu ställa frågan om män är människor eller om vi bara är ett gäng testosteronstinna och homofoba kåtbockar?

Jag och mitt lag, ett gäng 13-14 åriga fotbollstjejer och ledare, var för ett par veckor sedan på en fotbollscup. Min, mina tränarkollegors och tjejernas upplevelse var fantastisk.

Men. På samma skola bodde en mängd andra lag, tjejer och killar från 13-14 år upp till 17 år, från olika länder och olika världsdelar. Detta var inte problemet. Tvärtom. Ungdomarna uppträdde så otroligt respektfullt mot varandra, att jag på riktigt får tårar i ögonen när jag tänker tillbaka.

En eftermiddag när vi i vårt lag, som tur var, inte var på skolan hände emellertid det som inte får hända. En 17-årig tjej från USA skulle ensam duscha, när en man i 30-årsåldern med "europeiskt utseende" enligt flickan, plötsligt trängde sig in i omklädningsrummet och försökte förgripa sig på henne. Som tur var hade flickan tillräcklig sinnesnärvaro att göra motstånd och hon lyckades därför ta sig in på toaletten och låsa om sig så att gärningsmannen fick fly där ifrån. Det är tydligen annars inte helt ovanligt bland våldtäktsoffer att de drabbas av apati och därför inte ens kan göra motstånd (lyssna gärna på Katarina Wennstams sommarprogram om bland annat detta från den 6 juli 2018). Jag vågar inte ens tänka vad som hänt om det var någon av våra yngre och mindre tjejer som drabbats.

När polisen väl kom dit påstods det att denne sagt att våldtäktsförsöket "inte gick att anmäla". Jag hoppas innerligt att detta bygger på ett missförstånd. Skulle det vara sant tyder det på en nonchalans och lathet utan motstycke.

Men som om detta inte var nog, fick jag dagen efter det tvivelaktiga nöjet att på sociala medier läsa om en vakt som uppmanade tjejer att inte klä sig så utmanande. Jaha. Utmanande? Samma sorts uttalande kan nästan alltid höras vid övergrepp på exempelvis festivaler men också vid andra övergrepp.

Så samma människor som tycker att det är fel att vissa muslimska män tvingar kvinnor att bära allt från slöja till niqab, har ändå en liten moralpolis i sig? Det skulle på något sjukt sätt vara kvinnors och tjejers fel att de blir våldtagna eftersom de inte klär sig tillräckligt sedesamt? - Hallå där inne, ekar det bekant?

Så är det så klart inte. Tjejer borde givetvis ha exakt samma rätt att klä sig tunt, påklätt, avklätt och så vidare som vi män utan att behöva riskera övergrepp. Det är istället vi män som måste lära oss att bara för att en kvinna är sexig, så betyder det inte att hon vill ha sex. Kan vi inte lära oss det är vi inte värda att kallas människor, utan reduceras till de testosteronstinna horbockar som merparten av oss faktiskt inte är.

Män är människor. Vissa av oss saknar tyvärr bara uppfostran och bra manliga förebilder. Det är därför alla mäns ansvar att försvara kvinnors rätt och föregå med gott exempel. Inte att gnälla på att kvinnor är lättklädda.

#jämlikhet #övergrepp #våldtäkt #hora #likgiltighetsuger