ÄR KVINNOR MÄNNISKOR?

11.01.2018

Alla människor jag känner skulle utan att tveka svara ja på frågan i rubriken. De menar alltså att kvinnor är människor.

Skulle jag fråga samma människor om de tycker att de flesta så kallat svenska värderingar är bra, skulle de svara ja även på den frågan.

Om jag skulle gå så långt att jag tog fram lagboken och visade en av våra grundlagar, Regeringsformens första kapitel, andra paragraf, är jag säker på att de skulle säga att den på ett balanserat och bra sätt återspeglar grundläggande svenska värderingar: "Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet".

Men om jag till sist skulle fråga samma människor om de är feminister, då hade svaren spretat betydligt mer.

Många, inte bara män, tycker det är jättesvårt att kalla sig feminister och ser närmast äcklade ut när saken kommer på tal. Det hela är jättekonstigt. Kvinnor är människor, alla människor har lika värde och vi ska ha respekt för människans frihet och värdighet. Just det - feminism!

Feminism betyder inte att osminkade kvinnor i fula kläder ska ta över världen. Faktiskt inte. Tvärtom faktiskt. Feminism betyder att kvinnor, precis som män, ska kunna klä sig som de vill utan att riskera menande blickar, fördömanden, övergrepp eller att det ska anses som deras fel att de blir utsatta för övergrepp för att de gått för lättklädda. Så är det i Saudi Arabien, men det borde inte vara så här. I en jämställd värld skulle du kunna möta en snygg tjej i bikini och högklackat på puben eller diskoteket utan att det skulle vara konstigt. En annan tjej skulle kunna vara klädd i bylsig, hemmastickad one-piece dräkt. Vilken pluralistisk och cool värld!

Feminism innebär istället att alla människor, kvinnor och män, ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Det är rätten att vara kvinna i styrelserummet och tjäna lika mycket pengar som män för samma arbete. Det är rätten att vara kvinnlig advokat och ha lika stor möjlighet som din manlige kollega att bli delägare. De är rätten att arbeta som lastbilschaufför eller sjuksköterska. Det är en manlig rätt att få vara hemma med barnen utan att bli sedd som vek.

Slutsatsen är alltså att du antingen inte tycker att kvinnor är människor, och då är du heller inte feminist. Tycker du däremot att kvinnor är människor och ställer upp på svenska värderingar och Sveriges grundlag - då är du feminist! Konstigare än så är det inte.

Så frågan är alltså inte om du är feminist. Frågan är om du anser att kvinnor är människor.

Men skämten och flörten då? Får man skämta och flörta även som feminist? Inget konstigt här heller. Ja, man får flörta och ha sex - men är du osäker så fråga henne!

Känner du ett stort behov av att skicka en bild på din penis till din kvinnliga eller manliga kollega men är osäker på hur hen skulle ta det. Fråga först! Vill hen inte så avstå. Kan du inte avstå - sök hjälp! Omedelbart.

Vill du skämta grovt sexistiskt men är osäker på hur omgivningen känner - fråga först om det är ok! Vill du ha kinky sex med din partner men är osäker på om hen är med på det - fråga!

Dagens fråga i Lillemickes bibelskola: Enligt första mosebok fick Adam och Eva två söner, Kain och Abel. Kain dödade Abel.

Jorden hyser långt över sju miljarder människor. Hur gick det till? Diskutera över en fika.

#feminism #sex #lillemickesbibelskola #kvinnorärmänniskor #metoo