FÖRNUFT, VETENSKAP, EMPATI OCH LÅNGSIKTIGHET

Vad är moral och vad ska vi ha moralen till? Min slutsats är att den rätta moraliska handlingen ska leda till så stor lycka som möjligt för så många som möjligt, och på samma sätt bidra till att minska olyckan för så många som möjligt.
 

Med jämna mellanrum träffar jag på så kallade "måndags-junkies" eller "vecko-knarkare" som de stolt kallar sig själva. Oftast finns de på sociala medier där de stolt skriker ut sitt budskap om vilka fantastiska människor de är som älskar måndagar men nästan blir lite ledsna när helgen närmar sig. De har alltid ett gäng följare som tjoar inspirerat...

Jag har under åren fått lära mig att bli tolerant mot religion och religiösa företeelser. Även om jag själv inte tror på någon gud, och till och med är övertygad om att någon sådan inte finns, måste jag tolerera att människor tror på företeelser som gudar och andra väsen, även om dessa är omöjliga att bevisa. Otaliga diskussioner har lärt...

Ofta när jag lyssnar på politiker eller andra debattörer och förståsigpåare får jag intrycket av väldigt många människor tycks leva i en tro att alla samhällets problem skulle kunna lösas ganska enkelt med några enkla handgrepp. Ökad brottslighet - höj straffen. Ännu mer brottslighet - fler poliser. Färre poliser - fler platser på polishögskolan....

Jag är inte kristen eller ens religiös, även om jag är uppvuxen i en till viss del kristen kontext. Jag är döpt, konfirmerad, gift och medlem Svenska kyrkan och rimligen på något sätt påverkad av att vara uppväxt i ett land som i mer än tusen år haft kristendomen som ledande religion.

För de flesta av oss är det inte svårt att skilja mellan utveckling och hyckleri. Utveckling betyder att något eller någon går från ett stadium till ett annat. Oftast till något bättre.

Under de senaste månaderna har jag några gånger haft anledning att fundera över att det faktiskt finns en sista gång för allting. Det kan låta lite sorgligt, men jag har istället försökt att hämta inspiration och närvaro från detta faktum.

UTAN TELEFON

06.02.2019

Jag har sedan något år tillbaka praktiserat yoga varje morgon. Anledningen till att jag började är nästa skrattretande eftersom det hela faktiskt började som ett skämt på en skidresa. Vi drack öl och krumbuktade oss och skrattade hejdlöst.

Finns det någon i egentlig mening fri vilja? Vi föds inte som vita och blanka pappersark som kan fyllas med vad som helst. Men föds vi med en helt och i egentlig mening fri vilja?

Det var med stigande förvåning jag lyssnade på debatten i Studio Ett på onsdagen (23/1) rörande införandet av anonyma vittnen och strafflindring för kronvittnen. Kriminalkommissarie Bo Lundqvist, påhejad av tidigare hovrättslagmannen vid Göta hovrätt Håkan Lavén, argumenterade för att ge vittnen möjlighet att framträda anonymt i rättegångar vilket...